Zafer Özcivan
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. EYLÜL 2025 KÜMES HAYVANCILIĞI ÜRETİMİ

EYLÜL 2025 KÜMES HAYVANCILIĞI ÜRETİMİ

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin kümes hayvancılığı sektörüne dair Eylül 2025 verileri, sektördeki iki temel ürün grubu olan tavuk eti ve tavuk yumurtasında farklı seyirler gözler önüne seriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan veriler, tavuk eti üretiminde büyümenin sürdüğünü, buna karşın tavuk yumurtasında yıllık düşüş eğiliminin devam ettiğini ortaya koyuyor.

Tavuk Eti Üretiminde Yükseliş Sürüyor

Eylül ayında tavuk eti üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,9 artarak 228 bin 846 tona ulaştı. Ocak-Eylül döneminde ise yıllık bazda %12,7’lik ciddi bir artış yaşandı ve toplam üretim 2 milyon 63 bin 636 ton olarak gerçekleşti. Bu artış, sektördeki üretim kapasitesinin ve modernizasyon yatırımlarının etkisiyle doğrudan ilişkilendirilebilir.

Kesilen tavuk sayısı da aynı dönemde önemli bir artış gösterdi. Eylül ayında 123 milyon 111 bin adet tavuk kesilirken, bir önceki yılın aynı ayına göre artış %6,3 olarak kaydedildi. Ocak-Eylül döneminde ise kesilen tavuk sayısı %10,3 oranında artarak 1 milyar 107 milyon 449 bin adete ulaştı. Bu veriler, tavuk eti üretimindeki büyümenin kesim hacmindeki artışla paralel ilerlediğini gösteriyor.

Aylık bazda ise üretim hafif bir düşüş gösterdi. Ağustos ayında 229 bin 965 ton olan üretim, Eylül’de %0,5 oranında azalarak 228 bin 846 tona geriledi. Bu düşüş, büyük olasılıkla mevsimsel dalgalanmalardan kaynaklanıyor. Özellikle yaz aylarının sonu ve sonbahar başlangıcı, tavuklarda büyüme ve beslenme döngülerini etkileyebiliyor.

Tavuk Yumurtasında Düşüş Eğilimi Sürüyor

Tavuk yumurtası üretimi Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,3 azaldı ve 1 milyar 731 milyon 478 bin adete geriledi. Ocak-Eylül döneminde ise toplam üretim 14 milyar 463 milyon 849 bin adet olarak kaydedildi ve yıllık bazda %8,9’luk bir azalma söz konusu oldu.

Ancak aylık bazda bir toparlanma gözlendi. Ağustos ayında 1 milyar 679 milyon 706 bin adet olan üretim, Eylül’de %3,1 artarak 1 milyar 731 milyon 478 bin adete yükseldi. Bu kısa vadeli artış, yumurta üretiminde mevsimsel etkilerin hâlâ önemli olduğunu gösteriyor. Özellikle sonbaharın başında tavukların veriminde doğal bir yükseliş görülebilir.

Yumurta üretimindeki yıllık düşüş, sektördeki maliyet baskıları, yem fiyatlarındaki artış ve bazı üretim çiftliklerindeki kapasite sınırlamaları ile açıklanabilir. Ayrıca, tüketici talebindeki dalgalanmalar da üretim planlamasını etkileyen bir diğer önemli faktör.

Et ve Yumurtada Farklı Trendlerin Yorumlanması

Tavuk eti ve yumurta üretimindeki farklı seyirler, sektörün dinamiklerini anlamak açısından kritik. Et üretimindeki artış, iç talep artışı ve ihracat fırsatları ile destekleniyor. Türkiye’nin özellikle Ortadoğu ve Avrupa’ya yönelik tavuk eti ihracatı, üretimdeki artışın nedenlerinden biri olarak öne çıkıyor.

Buna karşın yumurta üretimindeki düşüş, sektörün daha kırılgan bir alanı olarak öne çıkıyor. Yüksek yem maliyetleri ve üretim verimliliğindeki sınırlamalar, üreticileri üretim hacmini daraltmaya yönlendiriyor. Bu durum, önümüzdeki aylarda yumurta fiyatlarının yükselmesine ve pazarın arz-talep dengesinde değişikliklere yol açabilir.

TÜİK verilerinin sadece ticari kanatlı işletmelerini kapsadığını ve hane halkı yetiştiriciliğini içermediğini unutmamak gerekiyor. Bu da küçük ölçekli üreticilerin toplam üretime katkısının istatistiklerde görünmediğini gösteriyor. Dolayısıyla, özellikle köy tavukçuluğu ile elde edilen yumurta üretimi, rakamların gerçekte olduğundan daha düşük görünmesine neden olabiliyor.

Sektöre Genel Bakış

Özetle, Eylül 2025 verileri Türkiye’nin kümes hayvancılığı sektöründe tavuk eti üretiminin güçlü bir artış trendinde olduğunu ortaya koyuyor. Kesilen tavuk sayısındaki artış, üretim hacmindeki büyümeyi destekliyor ve sektörün et pazarındaki rekabet gücünü artırıyor.

Öte yandan, tavuk yumurtasında yıllık düşüş, maliyet baskıları ve üretim verimliliği sorunları nedeniyle sektörde dikkatle izlenmesi gereken bir durum. Üreticiler, maliyetleri dengelemek ve arz-talep dengesini korumak için üretim planlamasında stratejik değişiklikler yapmak zorunda kalabilir.

Analistler, tavuk eti üretimindeki büyümenin önümüzdeki dönemde fiyatlar ve ihracat gelirleri üzerinde olumlu etkiler yaratacağını belirtirken, yumurtada üretim düşüşünün kısa vadede fiyat artışlarına neden olabileceğini vurguluyor. Böylece, sektör hem iç piyasa hem de dış pazar için farklı fırsat ve risklerle karşı karşıya bulunuyor.

Türkiye’nin kümes hayvancılığı, üretim hacmi açısından istikrarlı bir büyüme göstermeye devam ederken, yumurta ve et segmentlerindeki farklı dinamikler, sektörün gelecekteki stratejilerini belirlemede önemli ipuçları veriyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Medyabir Haber Ajansı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!